Борсук – опис, оточення, спосіб життя

Борсук відноситься до сімейства куницевих, але за багатьма параметрами відрізняється від своїх родичів, та й в цілому звір досить-таки цікавий.

опис

Якщо описувати тіло в цілому, то воно має клиноподібної формою, яка досягає максимальної величини в задній частині і плавно звужується в бік голови. Шия ще має більш-менш великий розмір і досить товста, а ось голова дуже тонка з маленькими вушками.

Хвіст по довжині приблизно дорівнює голові (близько 20 сантиметрів або трохи менше). Лапи – міцні і м’язисті. Поверхня ступень гола, є довгі і сильні кігті.

У довжину борсуки не більше 80 сантиметрів, а вага змінюється протягом усього року. Наприклад, навесні борсук важить близько 10 кілограмів, а до осені (коли потрібно вирушати на зимівлю) досягає до 30 кг.

Якщо охарактеризувати структуру в цілому, то він великий і присадкуватий, та й типове пересування до пари цього вигляду. Борсук досить плавно і повільно йде по лісі, практично повзучи і притискаючись до землі. Тільки, коли є небезпека або потрібно вирішити якесь завдання по швидкому переміщенню, він може розвивати високу швидкість і рухатися стрибками.

На спині і боках звіра розташовується грубий і жорсткий хутро, який відрізняється від досить рідкісних і коротких волосся на животі. Хвіст досить пухнастий. Також слід зазначити гарний окрас хутра борсука, який складається з світло-сріблястого кольору і чорних шиї, грудей і ніг.

Щорічно барсу линяє, починаючи навесні і завершуючи цей процес пізньої осені. Протягом літа з’являється нижчий, рідкісний і грубий хутро, який набуває буро-жовті відтінки.

поширення

Борсук поширений приблизно по половині території України, він буває практично скрізь, крім північно-східної частини Сибіру і тундри. Основними просторами проживання є ліси і гори, лісостепу, степу і пустелі. Завдяки такому поширенню визначається безліч різновидів борсуків, які бувають:

  • європейськими (среднерусскими);
  • сибірськими;
  • прикаспійськими;
  • амурськими;
  • казахстанськими.

Найбільш сприятливими місцями проживання є острівні ліси, які чергуються з луками, полями. Досить рідко борсук з’являється в хвойних лісах, але буває і там, хоча корми там набагато менше. Є можливість оцінити придатність простору для проживання борсука за основними ознаками.

  1. Ліс, зарості чагарників, в яких може мешкати борсук.
  2. Умови для норения, потрібні оптимальні умови, які дозволяють рити нори.
  3. Близькість води, борсуків подобаються водойми і проточна вода, які є актуальними для повсякденної життєдіяльності.

Ліс забезпечує борсуків всім. Він є притулком, джерелом їжі і багатьом іншим.

Біологія


Як сказано раніше, борсук шукає, де є можливості створювати нори. Цей факт обумовлюється чином існування цієї тварини, він вважає за краще напівпідземний спосіб життя. Нору борсук вибирає так, щоб поруч була вода і можливість потай підходити до неї.

Відносно того, який ареал воліє цей звір, є різні думки, і в дійсності питання не повністю вивчений. Достовірно слід сказати про основне ареалі, який становить близько півкілометра від самої нори, далі борсук вибирається рідко. Якщо територія надає багато корму, то там можуть жити різні сім’ї борсуків.

Додатково про норах потрібно сказати наступні факти:

  1. Борсук – досить працьовитий і самостійний, він не користується плодами чужої праці і риє нори сам для себе, а ось його норами користуються інші тварини, зокрема лисиці і єнотовидні собаки.
  2. Найбільш бажаними просторами для риття нір є схили ярів і річкових терас.
  3. Грунт він вважає за краще суху і піщану або суміш піску, так чи інакше, потрібен грунт, яка легко піддається риття і має глибоке залягання грунтових вод.
  4. Нора є цілою системою, яка включає в себе безліч ходів і виходів.
  5. Якщо нора виконана якісно, ??то там може жити не одне покоління родини борсуків, вони проживають там десятиліттями.
  6. З роками мережі ходів і кількість «приміщень» в барсучьей норі збільшується, велика і розгалужена нора називається городищем.
  7. Типовий вихід нори має форму арки і володіє довжиною до десяти метрів.
  8. Десь на глибині метра під землею розташовується гніздова камера, яка має пологу підстилку з листя і трави.
  9. Борсук займається облаштуванням нори здебільшого восени.

Після опису житла борсука цілком логічно перейти до опису його їжі. Він вважає за краще найрізноманітнішу їжу і його раціон становить поєднання тваринного і рослинного корму. Крім цього, харчування є сезонним, тобто, простіше кажучи, залежить від того, чим може порадувати природа на певний період року.

З тваринної їжі слід зазначити:

  • миші-полівки;
  • дрібні пташки;
  • жаби і інші земноводні;
  • ящірки та інші плазуни;
  • черв’ячки, жучки та інші комахи.

Рослинні корми являють собою здебільшого:

  • корінці і зелень різних рослин;
  • ягоди і фрукти;
  • горіхи.

Крім цього, борсук не гребує відправитися на поля сільгоспугідь. Там здебільшого шукає овес і кукурудзу.

В основному борсук є нічним хижаком. Він днем ??відсипається, а коли настають сутінки, відправляється у власних справах. Днем теж може вибратися з нори, але вважає за краще не відходити далеко від притулку.

Орієнтованим здебільшого завдяки нюху. Зір і слух є не дуже розвиненими.

Взагалі борсука слід назвати сиднем, так як кілька місяців поспіль він практично не виходить з нори, та й в інші періоди року борсуки багато сидять по норах, а зовнішні переміщення пов’язані з норами.

Окремої згадки заслуговує борсуковий жир, який володіє масою цілющих властивостей. Борсук починає товстіти восени і отримує близько 4-5 сантиметрів жиру і, як сказано раніше, додає в результаті близько 20 кілограм. Завдяки своєму жиру борсук може не виходити з нори, він до жовтня закладає ходи землею і впадає в зимовий сон. Період сплячки залежить від регіону проживання. Наприклад, на півдні борсук просто перечікує холоду, а на півночі може залягти в норі з жовтня до травня.

Насправді борсук не впадає в сплячку в строгому сенсі цього слова, якщо говорити простими словами, то він просто відпочиває в легкому анабіозі. Температура знижується тільки до 34 градусів і, якщо на вулиці відлига, то він цілком може вийти прогулятися.

розмноження

Перезимувавши, звір виходить з норки і починає чистити свій будинок, готувати до народження молодих барсучат. Сім’ї борсуків є моногамними, тобто вони вибирають одного партнера, з яким залишаються в сім’ї впродовж багатьох років. Парування не прив’язане до пори року, хіба тільки в холодний період вони не спаровуються зі зрозумілих причин.

Вагітність досить тривала і терміни можуть варіюватися від 8 до 15 місяців, так як вагітність має латентну стадію, тобто на якийсь період може практично зупинятися і потім продовжуватися знову. Молодняк завжди з’являється по весні і налічує від 2 до 6 особин. Близько чотирьох тижнів потрібно молодим барсучата почекати, коли відкриються очі і з’являться зубки.

Через 12 тижнів після народження молоді борсучка починають вилазити з норки і поступово розселяються. Саме в цей період вони починають створювати нові пари.

поведінка борсуків

Так як пересуваються вони здебільшого тільки в сутінках, то індикатором, який дозволяє дізнатися борсука, є звук. Вони шумлять досить активно, на відміну від багатьох інших любителів темного період доби, і практично не таяться.

З візуальних ознак найбільш явними є стежки, які ведуть від норок за багато метрів і навіть сотень метрів. Такі норки не змінюються з роками і ведуть до водопою, годівлі та іншим значимим об’єктах. Крім цього, борсуки залишають після себе покопкі, які пов’язані з пошуком їжі.

На вологому грунті досить легко виявляються сліди, які навіть недосвідченому людині легко ідентифікувати. Такі сліди подібні мініатюрної лапці ведмедя. Пересувається борсук досить неспішно, тому і побачити його легко.

У природних умовах у нього не багато ворогів. Звичайно, можуть становити небезпеку вовки, рисі і собаки, але вони не такі істотні. Конкурентами є лисиці та єнотовидні собаки, які можуть, наприклад, користуватися норами.

Найбільш істотну шкоду і головний вплив на популяцію надають люди. Людський фактор полягає здебільшого в знищенні борсукових городищ.

Тут слід зазначити і особливо підкреслити користь борсуків для екосистеми, так як саме вони займаються знищенням різної падали, комах і гризунів. Тому видобуток борсуків підлягає ретельному контролю і безконтрольна діяльність в цьому напрямку призводить до істотного погіршення екосистеми лісу. При цьому борсуки високо цінуються за чудове сало, яке можна порівняти з ведмежим і дає величезну користь.

Борсуковий жир володіє не тільки високою поживною цінністю, але і активно використовується в медицині. Зокрема використовується для різних прогрівань, лікування суглобів. Хутро цих звірків не має практично ніякої цінності.

Відео: борсук (Meles meles)

Ссылка на основную публикацию