Чирянка велика – опис, місце існування, цікаві факти

Маленька качечка чирянка велика відома, перш за все, своїм незвичайним звучним тріском, який лунає тільки в шлюбний період. Але і за своєю красою качури не поступаються іншим представникам сімейства качиних, а навіть перевершують. Ще їх парні статуетки прикрашають багато житла, так як вважається, що вони приносять в будинок любов і благополуччя.

Качки-мандрівниці

Чирки – вид перелітний. Вони здатні витримати подорож на величезні відстані, і зиму проводять на півдні Сахари, вирушаючи з північних або північно-східних регіонів України. У європейській частині їх рідко можна побачити. Наприклад, в Італії популяція знаходиться на рівні до 350 пар, але зимівля НЕ закономірна.

Перезимувавши в чужих краях, додому повертаються пізніше всіх з породи качиних. Жителі з західноєвропейської зони прилітають в березні. Але птиці північних і східних районів свої території перетинають лише в середині травня.

Ці мініатюрні качечки знаходять притулок на берегах неглибоких ставків або боліт, річок або озер, щоб він обов’язково був укритий високою травою – в основному це повинна бути осока або очерет. Необхідні зарості для того, щоб було надійне місце для притулку і зручного гніздування. Рідко, але все ж обґрунтовуються вони біля моря або на ріллі, хоча і відносяться до озерним видам птахів.

Літають ці чирки-трескунка швидко, постійно маневруючи, а якщо необхідно сісти на водну поверхню, роблять це витончено, легко і тихо, без звукового супроводу. Зліт відбувається вертикально, без розбігу. Але, якщо цей вид порівняти з таким, як чирянка мала, то помітно, що при зльоті тіло трескунка не так перпендикулярно поверхні землі. І ще у них слабо розвинене почуття обережності, через що нерідко розплачуються життям.

Відмінності в зовнішньому вигляді

Вага качечок коливається приблизно від 260 до 480 гр., Розмах крил – від 60 до 63 см. Є істотні відмінності між самцями і самочками.

Селезень має голову темного кольору, і у нього є широка білосніжна подбровного смуга, яка помітна в шлюбний період. Очі бурі. Груди теж бура, з помітним лускатим малюнком. Білий живіт. Відрізняються крила сіро-блакитним відтінками оперення, з «дзеркальцем» сіро-зеленого кольору. Вони без особливого блиску, з облямівкою білого кольору.

Але є у селезнів дивна особливість. Коли шлюбний час добігає кінця, а це зазвичай літня пора, качури починають линяти, усе ошатне оперення зникає. І тоді вони стають схожі на своїх подруг. Залишаються лише незмінними кольорові крила. Верхня частина тіла виглядає однотонним, а низ має темні пестрини, які виглядають розпливчасто. І вже відсутні помітні і привабливі білі смуги, перетворюючись в бурі, але досить світлі. Розташовані вони так само як і у самочок: проходять від дзьоба, перетинаючи зону очей.

У обох статей:

  • в області підборіддя і шиї оперення набагато світліше;
  • дзьоб розширений, має темно-сірий колір;
  • бурий хвіст, є також біле подхвостье, на ньому видно чорні пестрини;
  • ноги сірі.

Самка не така яскрава і приваблива. Оперення у неї буре, відмітини темні, є світлі цятки. Чи не блищить сірувато-зелених відтінків «дзеркальце». Груди і живіт – неяскравого білого кольору з темними вкрапленнями. Але виділяються рудим кольором зоб і боки.

Молоде покоління важко відрізнити від сформувалася самі, але є незначні відмінності:

  • бочок і грудка рудуваті;
  • на оперенні черевця помітні пестрини контрастного кольору.

Шлюбний період і потомство

Дозрівання чирков відбувається нерівномірно. Деякі вже до однорічного віку здатні мати потомство, інші, перебуваючи в місці зимівлі, пропускають цей час, свій перший шлюбний сезон відкладаючи. Для цих качок моногамія – звичний спосіб життя, і тому вони літають по парам, і лише під час масового перельоту створюють невелику зграю.

Повернулися після зимівлі чирки-трескунка прагнуть продовжити свій рід, а значить, починається у них шлюбний період. Головна роль тут відводиться селезневі. Зазвичай відбувається все на водоймах, де птахам найбільш комфортно.

Самець починає активно залучати самку. Не помітити його старання складно, так як у кавалера, крім незвичайного помітного і дуже красивого забарвлення, скуйовджене оперення на маківці, плечі гордо відстовбурчені. Періодично він опускає в воду дзьоб, підкидає шию, закидаючи голову на спину або похитуючи нею вгору-вниз. Менш активні трохи піднімають крило, опускаючи вбік голову. Щоб домогтися розташування, качури починають швидко махати крилами, підводячись над водою.

Але самка в цей відповідальний період більш стримана. Вона може злегка похитати головою або почати чистити пір’я, які знаходяться у неї за крилами.

Саме в цей період селезень видає такі незвичайні звуки, що асоціюються у людей з тріском висохлого дерева. Але звуки у трескунка виходять більш різкими і гучними. У самок голоси такі ж, як і у інших видів качок – звичайне дзвінке крякання.

Після періоду шлюбного приходить час, призначене для відкладання яєць. Це відбувається в квітні або травні. Повна кладка містить до 12 яєць, але зазвичай їх не більше 9. Вони мають такі кольори – світло-палевий або жовтувато-бурий.

Насиджування триває три тижні. Коли з’являються пташенята, вони дуже швидко залишають гніздо, однак літати починають пізно – до 40-денного віку. У рік у цих качок може бути лише одна кладка.

Різноманітність в харчуванні

Раціон чирка-трескунка відрізняється різноманітністю. Він вважає за краще не тільки рослинну їжу, але і тваринну. Здобуває собі прожиток з поверхні води, але може зануритися частково в воду, однак при цьому не пірнає.

У весняний період, коли птахи беруть участь в шлюбних іграх, створюють пари, ростять потомство, і влітку улюбленими ласощами для них є молюски. Але якщо так сталося, що їх не виявилося в місці, обраному для житла, качки харчуються тими комахами, які зазвичай мешкають біля водойм. Подобаються їм також і всілякі лічнкі, п’явки і черви.

Також їдять вони мальків рибок, пуголовків, земноводних, які знаходяться на стадії ікри, ракоподібних.

З рослинної їжі навесні качки, перш за все, з’їдають вегетативну частину таких рослин, як кушир, валліснерію. У резуха і їжачоголівника їх залучають в першу чергу насіння, які вони викльовують.

Однак раціон суттєво змінюється, коли приходить осінь. У цей сезон Тріскун віддають перевагу їжі рослинну. Це, перш за все, вегетативні частини рослин:

  • осоки;
  • горця пташиного, почечуйного;
  • ежовника;
  • рису;
  • щавлю та ін.

Прилітаючи на ріллю, качки збирають тут насіння і зерна.

Останнім часом помітно знизилися популяції цих мініатюрних беззахисних качок. Винні в цьому несприятливі умови навколишнього середовища, погана обстановка в тих місцях, де птахи змушені зимувати. Знищують їх і мисливці, найбільше заради спортивного інтересу, доводячи собі майстерність. Часто цілі кладки гинуть в тому випадку, коли гніздо знаходиться на лузі, і відбувається покіс трави.

Відео: чирки – свистунок і трескунок

Ссылка на основную публикацию