Як реагувати на хворобу близьких

У кожної людини хоч раз у житті, але траплялося, що захворів близька людина. Пам’ятайте це відчуття безвиході, коли розумієш, що зовсім-зовсім нічого зробити не можеш і все залежить від лікарів, самого хворого.

 

Чому Господь посилає хвороба?

У цей непростий життєвий момент головне – не впасти у зневіру, а подумати. Ні, не про те, яка людина хороший і за що це йому надсилаються такі випробування. Адже скільки людей, які живуть асоциально, а так важко вони ж не хворіють …

А подумати про те, навіщо ця хвороба з’явилася в житті вашого близького. На думку священнослужителів, захворювання – це перший дзвіночок від Господа, що життя йде не так і потрібно виправлятися. Як? Почати ходити в храм, сповідатися і каятися. Тоді хвороба відступає.

Слід пам’ятати завжди – в будь-яких обставинах, навіть коли земля йде з-під ніг від горя, що Бог не під силу випробувань не дає. Раз вам це послано, значить, ви витримаєте. Тільки потрібно зробити правильні висновки.

Як допомогти тяжкохворого?

Природно, це необхідний правильний догляд і увагу, скріплені любов’ю. Часто буває, що хворі люди стають вередливими, потрібно багато терпіння, щоб не зриватися на них і не кричати. Їм-то важче, ніж нам. Але крім турботи про тіло, є головне – турбота про душу.

Кожна православна людина знає, що найперша допомогу хворому – це молитва за нього. Щира, з самої глибини душі, слізна. Молитва своїми словами, вдома або в дорозі. Господь чує нас всюди.

У молитовнику є спеціальні молитви за недужих. Також є Канон за недужого, який читається родичем або хорошим знайомим. Особливість даного канону полягає в тому, що читаюча людина приносить обітницю Господу щось виконати, якщо хворий одужає. Наприклад, пожертвувати певну суму грошей. Або замовити написати ікону або зробити якийсь духовний подвиг. Але виконати його потрібно буде обов’язково.

Доброю допомогою буде молитва в храмі:

  • варто замовити сорокоуст за здоров’я. Причому, добре замовити кілька сорокоуст в різних храмах;
  • читання Псалтиря за здоров’я хворого також підкріпить його духовно;
  • молебні прості і водосвятні, певним святим, до яких звертаються в недугах: Цілителя Пантелеймона, Архієпископу Луці Кримському, а також будь-який іконі Божої Матері.

Участь недужих людини в Таїнствах Церкви:

  • в сповіді, на якій священнослужитель звільняє людину від гріхів;
  • в Причасті Тіла і Крові Христової, яке є бальзамом на поранену очистити від гріхів душу. Батюшку можна запросити додому, щоб долучити хворої людини, який не може прийти в храм самостійно. Родичам не варто соромитися запросити священика. Наш обов’язок – турбота про душу недужого;
  • в соборування, яке є найсильнішим помічником після Причастя в позбавленні від недуги.

промисел Божий

Буває так, що за хвору людину молилися, його сповідували, часто причащатися, а він все одно помер. Головне в такій ситуації – не нарікали на Бога. Наші земні бажання часто не співпадають з волею Божою. Промисел Господній нікому знати не дано, чи не людського це розуму справа.

Так, нам хочеться, щоб наш родич видужав. Але можливо, що його часткове одужання буде не в радість. Повністю лежачий, наприклад, людина вимагає великого догляду за собою. І це під силу далеко не кожному.

Або ж буває, що важко хворіють немовлята. А їм-то за які гріхи? По-перше, за батьківські. А по-друге, про те, ким виросте цей малюк, нам невідомо. Може, душа його не витримає земних спокус, і він настільки зіпсується, що рідна мати буде не рада йому. Це настільки складно для розуміння звичайних людей, тому і говорять, що на все воля Господня.

Ссылка на основную публикацию