Тасманійський диявол – опис, оточення, спосіб життя

Той, хто хоч трохи знайомий з зоологією, знає, що ця наука займається вивченням великої кількості ссавців. Цікавим представником цього класу є Тасманійський диявол. Він відноситься до сумчастих тварин. Слід сказати про те, що його віддалено нагадує сумчастий вовк, який, на жаль, сьогодні, як вид зник.

Звідки походить назва?

Перше знайомство з ним відбулося дуже давно. Його побачили англійські офіцери і матроси біля берегів Тасманії. Їх погляду з’явився лютий хижак. Він був забезпечений сильними гострими зубами і видавав лютий рев. Його відразу ж стали вважати ворогом худоби. Зуби у нього були настільки сильними, що навіть великі кістки і хрящі йому були дарма. Він їх перемелював, немов млин. Іноді він навіть не була проти поласувати падлом.

Таку назву зацікавить будь-якого, хоч трохи цікавого людини. Те, що Тасманійський зрозуміло, тому, що вперше він був виявлений біля берегів Тасманії. А ось чому диявол? Напевно, його так охрестили в силу того, що він видавав настільки лютий рев, що часом мурашки йшли по шкірі.

Але з приводу назви фахівці до цих пір сперечаються. Вся справа в звучанні. Іноді його називають тасманійських дияволів. Вперше слово Тасманійський прозвучало в одній з університетських робіт. Але деякі вчені стверджують, що назва Тасманійський в лексичному плані є більш правильним.

Сьогодні найбільш вживаним є назва Тасманійський, що дає підставу в утвердженні правильності його застосування.

Зовнішнє опис

Треба сказати, що зовні тварина не відштовхує від себе. Навпаки, в її зовнішності присутні певні нотки симпатії. Він за зовнішнім виглядом нагадує щось проміжне між собакою і ведмедем. За офіційним визнанням він відноситься до найбільших сумчастих ссавців твариною. Його відносять до загону і сімейства, куди входять австралійські сумчасті хижаки. У будові тіла можна відзначити виражену диспропорцію. Хижак має дуже велику голову. Ззаду тулуба розташовується хвіст. Він досить масивний, але невеликий по довжині. У ньому у хижака благополучно накопичуються жирові відкладення.

Диспропорції можна спостерігати і у кінцівок. Довжина передніх ніг значно більше, ніж задніх кінцівок. Не можна сказати, що ця тварина може швидко бігати, але швидкість до 13 км на годину розвинути може цілком. Однак, такого темпу йому вистачає лише на коротких дистанціях.

Тіло вкрите хутром чорного кольору. Поверхня грудей може бути в рідкісних білих плямах. Але подібну пігментацію можна побачити далеко не у всіх представників подібних ссавців. Зазвичай самець набагато більші, ніж самка. Доросла особина може набрати масу 8 кг, а в довжину вирости до 65 см. Самки відрізняються більш скромними габаритами. Іноді в окремих представників маса тіла може досягти навіть 12 кг.

На ногах є довгі пальці. Всього їх 5 штук. Чотири з них спрямовані вперед, а один дивиться в бік. Природа не дарма так розпорядилася. Таким способом хижак найбільш вдало утримує їжу. На задніх лапах немає одного пальця, але кігті на інших значних розмірів. Вони забезпечують тварині міцну хватку. Воно буквально роздирає здобич на частини.

Не позаздриш тому, хто випробує на собі укус цієї тварини. Кусається він дуже боляче, а сила стиснення щелеп може доходити до 553 Н. Сумчастий звір може досить широко відкрити пащу. Морда забезпечена довгими вусами. Вони, звичайно, тварині не для краси – наділені функцією нюху. З їх допомогою хижак може досить легко розшукати жертву в темряві. Нюх виражено настільки сильно, що він здатний відчути жертву на відстані 1 км.

Примітно, що він чудово орієнтується в відношенні об’єктів, що рухаються. Але якщо вони нерухомі, то орієнтація стає скрутною. Місцем проживання є австралійський штат Тасманія. Вони буквально розкидані по всій його території.

Характеристика способу життя


Звір відноситься до типових нічним і сутінковим хижакам. Вдень він неактивний. Забирається в глибоку яму або чагарник, і там відпочиває. Представники молодого покоління люблять перебувати на деревах, але в міру їх зростання підійматися на них стає все важче. Доросла особина, якщо відчуває сильне почуття голоду, може пожирати молодих представників. Залазячи на дерева, вони тим самим проявляють інстинкт самозбереження.

Днем цей звір практично непомітний. Вважається великою удачею, якщо його вдається сфотографувати. З настанням ночі диявол починає старанно обходити свою територію. Він переслідує єдину мету – відшукати здобич. Його володіння простягаються на відстань до 20 км. Якщо шляхи перетинаються з іншими представниками, чекає боротьба.

Крім цього, водне середовище також є прекрасним місцем для їх проживання. Вони прекрасно плавають і можуть долати значні водні шляхи. Чи не бояться холодної води, запросто долають річку шириною 50 м.

особливості харчування

Оскільки диявол є хижаком, то ніколи не відмовиться від великої здобичі. Чи не проти поласувати тваринам завбільшки з кенгуру невеликого розміру. В реалії вони харчування падаллю воліють полюванні на живого звіра. Це надзвичайно ненажерливі тварини. За добу вони можуть спожити їжі, що становить 40% від обсягу їх тіла. Звичайно, це можна спостерігати тільки в тому випадку, якщо вони дуже голодні. Улюбленим блюдом є вомбат. Але це не говорить про те, що вони відмовляться від інших ссавців для свого обіду.

Із задоволенням харчуються жабами, різними рептиліями, рибами, комахами. Чи не проти поласувати домашньою худобою, до числа якого можна віднести і овець. Описані випадки, коли здобиччю стають морські щури. Це можна спостерігати в тому випадку, якщо полювання відбувається у води. Якщо хвилею на берег викидається мертва риба, то вони із задоволенням з’їдять і її.

Якщо звір знаходиться поблизу житла людини, то він часто тягає домашню взуття. При цьому він здатний розтягнути її по маленьких шматочках. У хід може піти абсолютно все, що попадеться їм в міцні зуби. Це можуть бути шкіряні нашийники, джинсові штани, вироби з пластику.

Диявол може покласти око на овець. Зазвичай він їх обнюхує з відстані 15 м. Якщо стає ясно, що жертва не здатна дати відсіч, то стартує справжнє полювання. Коли жертва повалена, починається трапеза. Під час неї звір видає звуки в кількості 20 штук. Ці дані були отримані в процесі їх вивчення.

Ці тварини явно прагнуть до домінування. Це вони виявляють у вигляді видання зухвалого рику або прийняття загрозливою пози. Найбільша агресивність проявляється дорослими самцями. Люта поза включає стійку на задніх лапах. Вільні передні кінцівки використовуються для атаки. З боку така картина чимось нагадує борців сумо.

Окремі моменти в поведінці тварин

Для цих тварин не характерна групова консолідація. Більше вони діють поодинці, проводячи так значну частину свого часу. Це можна спостерігати після того, коли вони після народження відлучаються від материнських грудей. Але про абсолютно самотньою сказати досить важко. Свідченням цього є останні дослідження. Встановлено, що вони мають біолокатор, за допомогою яких вони спілкуються один з одним.

Дослідженнями вдалося встановити, що ці тварини мають здатність до установки великий контактної мережі. В її рамках і відбувається їх спілкування. Тварини виражено дбають про свою безпеку. Для цього ними використовується три або навіть чотири рівні лігва. Колишня норка вомбата використовується самкою в той час, коли вона знаходиться в стані вагітності. В такому житлі вона відчуває себе досить комфортно і знаходиться практично в повній безпеці.

Даний представник фауни має характер сердитого буркотун. Володіє вираженою агресивністю. При зустрічі з противником, широко розкриваючи свою пащу, оголює досить серйозні гострі зуби.

Звір може вибрати собі притулок в колючій траві або знайти якусь печеру. Примітно, що він веде в одній і тій же нірці практично все життя. Потім вона у спадок передається молоді. Пронизливі загрозливі звуки тварина видає неспроста. Таким способом воно захищає себе. Інтенсивність крику змінюється в міру наближення небезпеки, а сам він носить різний характер. Він здатний видати такий крик, який буквально роздирає душу. Він або пронизливо кричить, або просто хрипить.

Ці тварини великі майстри ховатися. Якщо воно буде брати участь в конкурсі по грі в хованки, напевно, займе призове місце.

Як правило, сумчастий хижак загрози для людини не представляє. Однак, описані випадки нападу на туристів. Якщо звір з’являється поблизу, необхідно проявляти підвищену увагу і уникати наявності будь-яких провокаційних дій.

поширені захворювання

Тварини, як і всі інші представники класу ссавців, схильні до різних захворювань. В кінці минулого століття було описано захворювання, яке отримало назву «Лицьова пухлина диявола». Серед представників цього виду дане захворювання має широке поширення. За даними статистики, їм уражається від 20 до 80% всієї популяції. Воно має трансмісивний шлях передачі і може поширюватися від однієї тварини іншій.

Характерно те, що до сих пір ліки проти цього захворювання не розроблено. Тварини самі знаходяться в пошуках механізмів для боротьби з цим захворюванням. Такі механізми дійсно існують і зводяться до наступних позиціях:

  1. В даний час у таких тварин сало вище статеве дорослішання. Значно зросла кількість самок, що знаходяться в стані вагітності, вік яких не перевищує 1 рік. Ця обставина є хорошою підтримкою функції репродукції на необхідному рівні.
  2. Процеси розмноження здійснюються протягом цілого року. Раніше тривалість шлюбного періоду становила всього пару місяців в році.

Крім цього, тварини схильні до дії ракових захворювань. Вчені вважають, що трансмісивні пухлини цілком можуть з’явитися і у людини.

особливості розмноження


До цього процесу самки стають готовими, коли у них настає статева зрілість. Зазвичай це можна спостерігати, коли їх вік сягає двох років. У цьому віці вони стають здатними двічі на рік приносити потомство. В даний період вони продукують яйцеклітини. Початком репродуктивного циклу є березень або квітень. У цей період навколишнє оточення рясніє потенційними жертвами. Тому репродукція в цей час настає не випадково. Це пов’язано зі збільшенням запасів харчування. Після народження молодих особин і будуть годувати ними. Тварини спаровуються вдень і вночі. Для цього вони вибирають надійно захищене місце. Серед чоловічих особин відбувається справжня війна за самок. Самка для себе вибере того, хто займе в цій боротьбі домінуюче становище.

Процес злягання може затягнутися на цілих п’ять днів. Описано навіть випадки, коли він залишав 8 днів. Протягом 21 дня овуляція може відбуватися три рази. Дані представники відносяться до типових моногамним тваринам. Якщо самка після спаровування не буде захищена самцем, то вона цілком може ще раз злучитися і з іншим представником.

У матері є 4 соска. Всього на світ з’явиться близько 30 дитинчат. При народженні вони виглядають маленькими і абсолютно безпорадними істотами. Чи виживе тільки той, хто встигне зайняти місце біля грудей матері.

Відео: тасманийский диявол (Looney Tunes)

Ссылка на основную публикацию