Урагус – опис, місце існування, цікаві факти

Птах урагус належить до сімейства в’юркові. Вид відноситься до роду сочевиці. Урагуси мають зовнішню схожість з цими птахами, а також зі снегирями. За це в народі їх називають довгохвостим Снєгірьов.

Зовнішній вигляд

Ці пернаті за розміром майже такі ж, як горобець. Вага їх тіла становить 16-21 м В довжину тіло урагуса досягає 20 см. Така довжина обумовлена ??тим, що у птаха довгий хвіст. Розмах крил цієї невеликої пташки – близько 24 см.

Цих птахів досить просто відрізнити від інших. Особливо це стосується самців. Вони мають яскраве оперення. Особливо виділяються вони взимку на тлі снігу. На голові і шиї оперення забарвлене в червоний колір. Хвіст і крила мають контрастне оперення в поєднанні чорного і білого кольору. На грудях і голові урагуса проглядаються невеликі сріблясті цятки.

Факт! Чим більше вік самця, тим більш яскраве забарвлення він набуває.

У самок же оперення не така яскрава. Їх тіло вкрите сірими пір’ям. Іноді трапляються червоні і чорні вкраплення. Таке ж оперення мають і молоді особини обох статей. Дзьоб у цих пташок жовтувато-бурий. Він має невеликі розміри. Відмітна особливість зовнішності урагуса – це великий хвіст, який вони використовують для управління польотом.

харчування

Урагуси харчуються, в основному, рослинною їжею. Це насіння льону, кропиви та інших рослин, які ростуть в місцях проживання птиці. Дзьоб у птаха настільки маленький, що вона не може з’їсти навіть великі за розміром насіння. Їй доводиться шукати тільки дрібні. Своїм пташенятам в гніздо вони приносять різних дрібних комах. Іноді вони включають їх і в свій раціон.

ареал проживання

Дуже багато цих птахів живе на території Азії. Їх можна побачити в таких країнах, як Китай, Корея, Монголія і т.д. Живуть урагуси також на півдні Сибіру. За останні роки ареал проживання цього виду дещо змістився. Їх зустрічають в регіонах, розташованих на захід від по відношенню до їх звичного місця проживання. Іноді вони перелітають і на захід Європи.

На зимівлю вони не відлітають, але відносяться до кочующім птахам. Залишаються на місці вони лише тоді, коли будують гніздо, висиджують і вигодовують потомство. Гніздо вони будують зазвичай в чагарниках. Кочують вони невеликими групами, іноді по парам. Найчастіше вони перелітають з місця на місце уздовж долини річки або залізниці.

підвиди

Існує 3 підвиди цих птахів. Кожен з них живе на певній території. Вони відрізняються один від одного своїми розмірами.

  1. Урагус звичайний. Представники цього підвиду мешкають в східних регіонах України. Це найбільш поширений підвид. Звичайні урагуси – найбільші в порівнянні з іншими. Довжина їх хвоста становить близько 9 см, а крила – до 8 см.
  2. Уссурійський. Зустріти його можна на території Приамур’я, а також в Уссурійському басейні. Цей підвид має середні розміри. Вони трохи менше звичайного і японського урагуса. Довжина хвоста і крил у них однакова – близько 7 см або трохи більше.
  3. Японський. Навколишнє середовище підвиду – Японія і Сахалін. Іноді їх можна зустріти також на Курильських островах. Ці пташки найменші. Довжина хвоста – близько 8 см, а крила досягають в довжину 6-6,4 см.

статеві відмінності

Для цього виду характерний статевий деформізм. Самця можна помітити по яскравому забарвленню, в той час як самки мають сіре оперення. Яскравих вкраплень на ньому зовсім мало. Але в молодому віці забарвлення у всіх однакова. Самці стають яскравішими лише до віку 3 місяців. Якщо утримувати птицю вдома, самець може втратити всю свою красиву забарвлення. Після линьки у нього часто виростає таке ж сіре перо, як і у самок.

зміст

Ці птахи цілком мирні і дружелюбні, вони гарно співають. Тому багато хто містить їх у себе вдома. Іноді в клітці живе одна пташка. Деякі містять їх по парам.

клітка
Щоб завести урагуса будинку, необхідно підготувати йому клітку мінімум 80 см в довжину і майже так само в ширину. Встановлювати її рекомендується в такому місці, щоб забезпечити птаху природне освітлення. Клітка повинна бути з вертикальними прутами. У неї потрібно поставити кілька жердинок з корою, про які птах зможе точити свої кігтики.
Для самки необхідно змайструвати щось на зразок будиночка, який зможе служити для неї укриттям. Його вона буде використовувати в період гніздування. У неї має бути місце, куди вона може сховатися від самця, так як ті можуть вести себе агресивно. Крім того, необхідно облаштувати місце для купання.

годування
Так як птиці в природі харчуються зерном і насінням, годувати їх нескладно. Цілком підійде звичайна суміш для канарок, в складі якої є насіння подорожника, кульбаби і інших диких трав. Додатково рекомендується давати їм ягоди, зелень. А коли птахи гніздяться, їм потрібно давати комах. Так як дзьоб у них маленький, корм слід подрібнювати. Їм необхідно якомога частіше міняти воду.

Розведення


При утриманні в клітці ці пташки теж можуть принести потомство. Самка відкладає близько 4 яєць блакитного кольору. Період насиджування – близько 2 тижнів. Батьки піклуються про пташенят близько 20 днів.

Цікаві факти

  1. Пташки непогано адаптуються до змісту в клітці. Занепокоєння виявляють лише протягом перших кількох днів.
  2. Мирно вони поводяться лише з представниками свого виду. А з рештою птахами вони можуть навіть вступити в бійку. Тому утримувати їх слід окремо.
  3. З початком періоду гніздування самець зазвичай схильний проявляти агресію. Тому у самки повинно бути надійне укриття.
  4. Ці птахи можуть швидко набирати вагу. Тому необхідно годувати їх потроху.

спів

Угаруси співають досить мелодійно. Саме це і приваблює любителів птахів. У самих урагусов спів досить одноманітне, але вони здатні копіювати звуки, які видають інші пернаті. Спів самців красивіше, вони можуть виводити трелі.

Відео: урагус (Carpodacus sibiricus)

Ссылка на основную публикацию